ΕΧΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ''THING'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ SERIAL KILLERS;


Οι σειρές και οι ταινίες είναι για πολλούς από εμάς ένα είδος διασκέδασης που μάλιστα, προτιμούμε ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Μια ταινία ή μια σειρά, μια κουβέρτα, καλή παρέα και pop-corn  είναι μια must  βραδιά που μπορεί να βρέχει ή να κάνει υπερβολικό κρύο. Τελευταία παρατηρείται μάλιστα, πως μας ενθουσιάζουν πολύ οι ταινίες και τα tv shows αστυνομικού χαρακτήρα με αναφορά σε serial killers. Οι κατά συρροή δολοφόνοι έχουν ανέβει στο... βάθρο και μας κάνουν να τους αποζητάμε όλο και περισσότερο στο επόμενο τηλεοπτικό μας κόλλημα.

Υπήρξα μεγάλη fan του Hannibal Lecter και μετέπειτα, του Dexter Morgan. Σε βαθμό που δικαιολογούσα την κάθε δολοφονική πράξη με τα πιο ηλίθια επιχειρήματα. Κάπου εκεί, παραδέχθηκα στον εαυτό μου πως σαγηνεύομαι από τους αντι-ήρωες και τα ‘’bad boys’’με δολοφονικές τάσεις  και άρχισα να ψάχνω το γιατί. Θέλω να φαντάζομαι πως δεν είμαι μόνη σε αυτό το... μονοπάτι της γοητείας των κατά συρροή δολοφόνων και πως αυτός ο εθισμός είναι μια όμορφη μάστιγα των τηλεθεατών.


Γιατί λοιπόν, γοητευόμαστε από τα αιματοβαμμένα χέρια και τους ψυχοπαθείς; 


Ο πρώτος λόγος είναι μια εύκολη μαντεψιά. Μα φυσικά γιατί μέσα από το φόβο νιώθουμε ενθουσιασμό, νιώθουμε ζωντάνια, νιώθουμε αδρεναλίνη. Γι’ αυτό άλλωστε, απολαμβάνουμε τόσο πολύ τα horror movies. Οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι κάτι που μας προκαλεί φόβο αλλά ταυτόχρονα μας εξιτάρει, μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί βγάζοντας προς τα έξω τα ανθρώπινα ένστικτα μας που καταπιέζουν οι σημερινές κοινωνίες.

 Το επόμενο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ευφυΐα ‘’Intelligence is the new sexy’ ’  και όπως πολύ καλά ξέρουμε οι serial killers έχουν πάντοτε  μεγάλο δείκτη νοημοσύνης.  Είναι άνθρωποι οργανωτικοί, παστρικοί θα μπορούσαμε να πούμε σε ένα βαθμό. Λειτουργούν με τα ένστικτα αλλά θέτοντας πλαίσια που μόνο ένας άνθρωπος εξαιρετικής ευφυΐας θα μπορούσε να σκεφτεί ώστε να μην γίνει αντιληπτός. Οι περισσότεροι πραγματικοί κατά συρροή δολοφόνοι μπόρεσαν να διαφεύγουν από τις αστυνομικές αρχές για μήνες, μπορεί και χρόνια, κάτι που μας αποδεικνύει την ευστροφία τους.

Κάποτε διάβασα πως οι serial killers είναι τα τέρατα των ενηλίκων. Είναι νομίζω η πιο ορθή παρομοίωση που θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει. Τώρα γιατί συμπαθούμε αυτά τα ‘’τέρατα’’; Γιατί πάντοτε πίσω από αυτούς τους ανθρώπους κρύβονται παιδικά τραύματα, οικογενειακά δράματα, βία και κακοποίηση. Ένα background που μας δικαιολογεί εσωτερικά γιατί πράττουν ανάλογα στην παρούσα φάση της ζωής τους. Οι άνθρωποι είμαστε κατασκευασμένοι να κάνουμε λάθη, άρα να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε για να μπορέσουμε να δεχθούμε, δεύτερες ευκαιρίες. Η συμπάθεια ενός serial killer είναι μια ακόμα  απόδειξη του παραπάνω.


Οι κατά συρροή δολοφόνοι κατά κάποιο τρόπο είναι τα άτακτα παιδιά του σχολείου. Όλοι θαυμάζαμε σε έναν βαθμό τον cool συμμαθητή μας που πηδούσε τα κάγκελα και έκανε κοπάνα. Χωρίς να νοιάζεται για τους κανόνες και τις κυρώσεις που μπορεί να υποστεί αν τους παραβεί. Και το πιο σημαντικό χωρίς να νοιάζεται για την γνώμη που θα σχηματίσουν οι δικοί του άνθρωποι και το βλέμμα της απογοήτευσης τους μετά από αυτή του την πράξη. Οι serial killers κάνουν πράγματα που οι κοινωνίες απαγορεύουν. Όλοι νιώθουμε έναν ενθουσιασμό, μια δόση αδρεναλίνης όταν καταπατάμε κάποιον κανόνα κι το να μας αρέσουν οι δολοφόνοι  είναι κατά κάποιο τρόπο μια παραβίαση του κοινωνικού κώδικα ηθικής.

Νομίζοντας πως είχα ξεμείνει από ‘’δικαιολογίες’’ γι’ αυτήν την αλλόκοτη συμπάθεια σκέφτηκα ακόμη έναν λόγο που είναι καθαρά γυναικείος. Το μυστήριο που αποπνέει ένας άνδρας είναι πόλος έλξης. Οι κατά συρροή δολοφόνοι διαθέτουν πάντα αυτό το μυστήριο, λόγω του παράνομου χόμπι τους τις νύχτες, άρα γοητεύουν τις γυναίκες κατά κόρον.

Έχοντας λοιπόν, ρίξει λίγο ‘’φως’’ στα γιατί αυτής της παράξενης συμπάθειας που έχει γεννηθεί για τους serial killers, μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου βάζοντας τους κι άλλο μέσα της με κάθε ευκαιρία. Όπως κι εσείς!
Ο εθισμός είναι εδώ, ας τον αγκαλιάσουμε παιδιά!

Της Ανδριάνας Βούτου
Αναδημοσίευση από το mix-this.gr

Σχόλια

The Hottie