- ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ; -

 


Νιώθαμε ή νιώθουμε άραγε επικίνδυνες εμείς οι ίδιες; 

Κι όμως, απέναντι στην εξάλειψη ανισοτήτων που μας κρατούν δέσμιες - και δέσμιους - σε ένα σκοτεινό παρελθόν, καθεμιά από εμάς ήταν και είναι απολύτως διατεθειμένη να είναι επικίνδυνη. 
Γιατί η αλλαγή δεν έρχεται με ευχολόγια.

Έρχεται με τόλμη, με ορμή, με ένταση, με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο που μας περιβάλλει. Είμαι επικίνδυνη λοιπόν, αν αυτήν την αλλαγή τη θέλω. Είμαι επίσης, επικίνδυνη γιατί μπορώ να την πετύχω. Γιατί την βλέπω μπροστά μου πια τη γραμμή του τερματισμού.

Διαλέξαμε λοιπόν αυτή τη φράση, κι ας μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Ή ακόμη καλύτερα, επειδή μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Συνειδητοποίησαμε παράλληλα ότι ένας από τους λόγους που μας έκανε να νι.ώθουμε άβολα ήταν γιατί είναι μια λέξη από τις πολλές που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να οριοθετήσουν τη γυναικεία εμπειρία, για να τη διαβάλλουν και να την υποβαθμίσουν. 

Μην ανήσυχειτε όμως, δεν απειλούμε κανέναν. Το ότι θέλουμε περισσότερα για εμάς, δεν σημαίνει ότι θέλουμε λιγότερα για εσάς. Θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο, αν πριν γεννηθούμε, ως έμβρυα στην κοιλιά της μάνας μας, μας είχε δοθεί η επιλογή να γεννηθούμε άνδρες ή γυναίκες - ή οτιδήποτε άλλο ανάμεσα - θα ήμασταν σε θεση να απαντήσουμε : ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Είναι πάντα πιο εύκολο να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια. Είναι πιο εύκολο να σωπαίνουμε από το να μιλάμε. Είναι πιο βολικό να είμαστε αρεστές και πιο χρήσιμο επαγγελματικά να μη προκαλούμε φασαρίες - είναι στο τέλος της ημέρας, δική μας επιλογή το πόσο ''ενοχλητικές'' θέλουμε να γίνουμε.

Το ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει, όμως, τόσο ώστε να μας δίνεται αυτή η δυνατότητα επιλογής είναι χάρη σε γυναίκες - και άνδρες - που πέρασαν πριν από εμάς και ήταν από ενοχλητικές και ενοχλητικοί μέχρι επικίνδυνες και επικίνδυνοι. Το αν θα πάρουμε τη σκυτάλη και θα τρέξουμε το δικό μας κομμάτι σε αυτόν τον αγώνα με στόχο την ισότητα είναι στο χέρι μας.

Ας μην αφήσουμε να πέσει κάτω επειδή βλέπουμε τη γραμμή του τερματισμού. Τα τελευταία μέτρα είναι αυτά που κάνουν και θα κάνουν όλη τη διαφορά. Οπότε, ΝΑΙ, και ενοχλητικες θα γίνουμε και επικίνδυνες. Εσεις;

Αποσπάσματα από το βιβλίο 

Είμαι επικίνδυνη - Key Books - 100 γυναίκες - 100 μοναδικές ιστορίες - 100 επικίνδυνες μαρτυρίες 

Σχόλια

The Hottie